Hometoezichtprofiel

toezichtprofiel

Toezichtvisie CuraMare

Onze toezichtvisie is gebaseerd op de missie, de kernwaarden, de cultuur, de identiteit en de
besturingsfilosofie van CuraMare. We houden toezicht vanuit de gedachte dat we ‘dat doen wat nodig is’ om de raad van bestuur maximaal van waarde te laten zijn voor onze bewoners, patiënten, medewerkers,
organisatie en omgeving. We willen de voorwaarden scheppen om CuraMare blijvend resultaten te laten
boeken. Ook hebben we oog voor de bijdrage van CuraMare aan een duurzame ontwikkeling van de
samenleving op de Zuid-Hollandse eilanden+. De raad van toezicht houdt toezicht op de strategie en de
algemene gang van zaken van CuraMare, keurt besluiten van de raad van bestuur goed, is werkgever voor
de bestuurders en functioneert als klankbord voor de raad van bestuur en daarmee voor de organisatie.

CuraMare geeft vorm aan de zorg op de Zuid-Hollandse eilanden. Vanuit onze brede zorgexpertise streven we er naar om een compleet zorgaanbod samen te stellen, dat past bij de persoonlijke situatie van de cliënt, patiënt en bewoners in het verzorgingsgebied. Onze mensen combineren hun deskundigheid en gastvrijheid met compassie en vertrouwen. Tegelijkertijd bouwen we aan netwerken waarin we gezondheid en veerkracht stimuleren. Daartoe maken we dankbaar gebruik van onze sterke binding met relevante partners. Dit alles leidt tot een hoge kwaliteit integrale zorg, passend en nabij, van mens tot mens, van hart tot hart en tijdens elke levensfase. CuraMare werkt in een omgeving die zich kenmerkt door een sterke gemeenschapszin. Er wordt dan ook breed gesproken over “ons” ziekenhuis en “onze” verpleeghuizen. De verbinding van CuraMare met de eilanden en haar bewoners en ondernemers wordt gekoesterd en vormt een essentiële hoeksteen van de continuïteit van de organisatie. Deze verbinding wil CuraMare ook graag tot uitdrukking brengen in de samenstelling van de raad van toezicht waarbij zo mogelijk een deel van de leden van de raad van toezicht afkomstig is uit het werkgebied.

Als raad van toezicht handelen we vanuit de bedoeling, betekenisvol en waardegericht. We zorgen ervoor
dat alle leden van de raad van toezicht samen met de cliëntenraden benoemd worden. Zodat we elkaar
kennen en kunnen vinden als dat nodig is. We bespreken de inhoud uitgebreid binnen de commissies,
rapporteren daarover aan de hele raad, om de gezamenlijke vergadering goed te benutten om de dialoog
met voldoende diepgang te voeren over zaken die belangrijk zijn en we aandacht kunnen schenken aan
samenhang, strategie en marktontwikkelingen. We denken vooruit en geven richting.
Om dat te bereiken zijn de kernwaarden verankerd in ons handelen.

DESKUNDIGHEID: We zorgen ervoor dat onze samenstelling een brede basis heeft, dat we verschillende kennisgebieden afdekken, dat we qua persoonlijkheid en kunde elkaar aanvullen en vooral dat we als team functioneren. We houden voeling met wat leeft door locaties te bezoeken, managers en medewerkers uit te nodigen voor onze (commissie)vergaderingen, door contact te houden met cliëntenraden, ondernemingsraad, VAR, medische staf en identiteitsraden. Wij doen jaarlijks een kritische zelfevaluatie om ons functioneren tegen het licht te houden en daarmee continu te kunnen verbeteren. Ook evalueren we onze vergaderingen, om te verifiëren of onze inbreng de RvB verder heeft gebracht in zijn mening- en besluitvorming, of we kritisch genoeg waren en of iedereen heeft kunnen zeggen wat op zijn/haar hart lag. We houden onze kennis op peil en we bespreken regelmatig, in ieder geval bij herbenoemingen of wij de juiste raad zijn, passend bij de behoefte van CuraMare nu en in de nabije toekomst.

GASTVRIJHEID: Wij creëren een veilige sfeer waarin het mogelijk is voor de leden van de raad van bestuur om dilemma’s te delen en hun zorgen uit te spreken. Zodat ze maximaal gebruik kunnen maken van onze kennis, ervaring, netwerk en onze kritische blik. CuraMare is sterk verankerd in de omgeving. We zorgen ervoor dat een deel van de leden van de raad in het verzorgingsgebied woont, om ook signalen vanuit de omgeving te kunnen opvangen en dat een deel de protestants-christelijke identiteit heeft, om aan te kunnen sluiten bij de leef- en denkwereld op de Zuid-Hollandse eilanden.

COMPASSIE: Wij zetten ons met hart en ziel in om het leven voor de bewoners en patiënten van CuraMare betekenisvol te maken. Hebben oog voor de verschillen in signatuur tussen de locaties en hebben respect voor de eigenheid van bewoners, patiënten en medewerkers van CuraMare. We willen aansluiten bij wat er is, en dat versterken. We vullen onze werkgeversrol actief in, door regelmatig het gesprek te voeren met de bestuurders over wat zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren, door hen uit te dagen en te steunen met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en de samenwerking tussen hen. Om ons te verbinden met de identiteit en aan te sluiten bij de cultuur van CuraMare, woont een deel van de raad van toezicht in de regio en is een deel meelevend lid van een van de protestantse kerken. Allemaal nemen we deze context mee in ons handelen.

VERTROUWEN: Wij handelen vanuit vertrouwen, geven ruimte aan de raad van bestuur en ondersteunen daar waar nodig. We bepalen samen met de raad van bestuur de agenda en we geven niet alleen achteraf goedkeuring aan plannen, maar worden vooral betrokken bij de planvorming, zodat we onze expertise en ons netwerk kunnen inzetten en eventueel kaders kunnen meegeven. We leggen het accent op het tot stand komen van besluitvorming en minder op het besluit zelf. In de dialoog borgen we de belangen van cliënten, patiënten, familie en de organisatie. We zijn open in onze communicatie en spreken elkaar en het bestuur aan als daar aanleiding voor is. Vanzelfsprekend houden wij ons aan de Governancecode Zorg en voeren we aan de hand van een jaaragenda alle taken uit die van een raad van toezicht verwacht mogen worden. We hebben extra aandacht voor risico’s, samenwerkingsverbanden, digitalisering, innovatie en de verankering van CuraMare in haar omgeving.