HomeActueelNieuwsBurgemeester opent belevingstuinen Nieuw Rijsenburgh

Burgemeester opent belevingstuinen Nieuw Rijsenburgh

27 mei 2019

Woensdag 22 mei opende burgemeester Ada Grootenboer twee belevingstuinen bij Nieuw Rijsenburgh. De besloten tuinen worden omringd door woongroepen waar mensen met hersenaandoeningen als dementie wonen. Twee jaar is er gewerkt aan plannen en uitvoering. Eén tuin heeft het thema ‘boerenerf’ gekregen. De openingshandeling hiervoor bestond uit het onthullen van de naam ‘De Wurft’. De andere tuin kreeg het thema ‘maritiem’. Met het onthullen van de naam van de belevingsboot ‘Quo Vadis’, was ook die tuin officieel geopend.

Trots
De burgemeester begon haar toespraak met de eerste regels van het Flakkeese volkslied. Hiermee had ze gelijk de aandacht van de bewoners. Herkenning. Dat staat ook centraal in de belevingstuinen. “Boerenerf en maritiem - landbouw en visserij herinneren aan de arbeid van ons eiland.” Beweeg- en belevingstuinen dragen bij aan welzijn en welbevinden. “Ondanks geheugenverlies kunnen mensen het leven als goed ervaren en mantelzorgers zich gesteund voelen. De tuinen nodigen uit tot ontspanning, ontmoeten en contact.” De burgemeester voegde eraan toe dat ‘initiatieven als deze belevingstuinen, mede ontstaan door kracht en hulp uit de samenleving. Onderlinge binding en participatiesamenleving is waar we op ons eiland sterk in zijn. Daarnaast is trots op de zorgverlening en het vele vrijwilligerswerk bij CuraMare zeker op zijn plaats’.
Yvonne de Waal, betrokken bij dit project als locatiemanager van Nieuw Rijsenburgh, is oprecht dankbaar voor de vele schenkingen om dit mooie initiatief te realiseren: “Geld, mankracht, ideeën en meedenken: het is bijzonder en hartverwarmend.”

Belevingsboot Quo Vadis
De Latijnse naam Quo Vadis komt oorspronkelijk uit het christelijk geloof en betekent ‘Waarheen gaat gij’. Van de belevingsboot is er maar één in Nederland. De kunstenaars van Front404 zijn gevraagd iets te doen met water en mensen te laten herinneren aan vroeger. Ze hebben hiervoor een sloep uit 1940 op de kop getikt en omgebouwd met interactieve installaties. Mensen die op de boot stappen, kunnen met alle zintuigen genieten hoe het vroeger was op zee. Draaien aan het stuurwiel met uitzicht op kabbelend water, de boordradio met muziek en schippersliederen van vroeger. Geen zin om aan het roer te staan? Lekker in de zon zitten op de boot kan ook! Of in de kapschuur een bakje doen en herinneringen ophalen tijdens het bekijken van de wandfoto’s, de kokmeeuwen op de strandpalen en de viskisten.

Loeiende koeien op De Wurft
Een oude tractor, kruiwagen met planten, melkbussen en dieren in de wei sieren binnentuin De Wurft. Met behulp van een bewegingssensor, ontwikkeld door team MID en TD van CuraMare, loop je voorbij de koeien terwijl ze naar hartenlust gaan loeien. Tijdens de opening liepen er echte pony’s in de wei, verzorgd door leerlingen van EduDelta. Eén bewoner trok zich niets van de gezellige drukte in de tuin aan en schoffelde onkruid in de borders.
Een zonovergoten dag, met muziek van De Kleine Victoria en het Shantykoor, gebak bij de koffie, hapjes en drankjes, boerenzakdoeken of een schipperspet: de opening van de belevingstuinen was zeer geslaagd!