HomeActueelNieuwsBewoners van De Vliedberg naar de camping

Bewoners van De Vliedberg naar de camping

6 juli 2017

Woensdag en donderdag 5 en 6 juli was de tuin van De Vliedberg omgebouwd tot ‘Camping De Vliedberg’. “Bewoners kunnen zelf niet meer op vakantie – naar de camping, daarom halen wij de camping naar de bewoners”, vertelt Ineke Hoek, woonbegeleider, enthousiast over de aanleiding.

Camping
De tuin bij De Vliedberg ademt een- en al vakantiesfeer. Van ver is Camping De Vliedberg zichtbaar met een spandoek en partytenten. Dichterbij gekomen zie je de vakantiewas aan de drooglijn, zitjes, opblaasbare badjes, fleurige slingers, lampionnen en de bbq. Maar het belangrijkste: genietende bewoners, familieleden, buren, vrijwilligers en medewerkers.
Een bewoonster schuifelt naar een badje met water. Ze gaat er naast zitten en steekt haar voeten in het verkoelende water. Zo was ze het waarschijnlijk gewend op de camping. Even verderop lichten de ogen van een mevrouw op bij het zien van een meisje met een fleurige strandbal. Ze steekt haar handen uit om hem te vangen, en gooit de bal even later weer terug. Een heer staat op en vraagt een willekeurige dame om een dans bij het horen van de muziek. Chips, ijs, pannenkoeken en natuurlijk de bbq: het maakt de campingsfeer compleet.

Van idee naar doen
“Al vijf jaar praten we er over, hoe leuk dit zou zijn”, vertelt Ineke. Samen met Jolanda Hakkenbrak, Eerst Verantwoordelijk Verzorgende, en Nella Mierop, woonbegeleider, lopen ze rond in fleurige overalls en zonnehoed. “Maar er gebeurde niets. Tot drie weken geleden. De ideeën werden op papier gezet, er kwam een draaiboek, de ideeën werden gedeeld met ondernemers uit het dorp en er kwam spontaan hulp en materialen van alle kanten. Ook de buurtbewoners werden uitgenodigd om koffie te komen drinken op de camping en maakten hier graag gebruik van.

“We hebben het bedacht voor bewoners van de woongroepen, maar bewoners van de appartementen zijn vanzelf ook gekomen”, lacht Jolanda. “Bewoners die nooit naar buiten willen, of soms maar even, zijn nu de hele dag al op de camping en willen niet naar binnen. Bewoners waar nauwelijks contact mee mogelijk is, zien we hier glimlachen of zij neurieden mee tijdens het zingen door kinderen van Basisschool Koningin Beatrix die op de camping waren.”

“Het kost veel energie en eigen tijd, maar we krijgen er zóveel voor terug van de bewoners dat het zeker voor herhaling vatbaar is”, vult Nella aan. En het zomerse weer maakte het kamperen voor de bewoners van De Vliedberg compleet.