HomeActueelNieuwsBijzondere contactmomenten via de CRDL.

Bijzondere contactmomenten via de CRDL.

9 oktober 2017

CRDL in Nieuw RijsenburghBij de start van de Beweegweek heeft woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk de CRDL (Cradle) in ontvangst genomen, het interactieve zorginstrument dat aanraking vertaalt naar geluid. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie. Met de CRDL kan Nieuw Rijsenburgh de bewoners en hun familie de komende maanden mooie en waardevolle contactmomenten bezorgen. Nieuw Rijsenburgh is de tweede locatie van CuraMare die de CRDL gaat inzetten voor haar bewoners. Eerder dit jaar mocht De Vliedberg in Ouddorp dit fraaie zorginstrument in gebruik nemen.

Belevingsgerichte zorg
We zijn blij met de aanschaf van de CRDL omdat het goed aansluit bij belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een mooie manier om contact, plezier en beweging te stimuleren. Dit zijn vaak elementen die samen op gaan en dit sluit ook aan bij de visie van de werkgroep Meer Bewegen voor Ouderen. Beweging zit ‘m juist ook in de kleine handelingen. Dat laat de CRDL ook zien: alleen al de hand uitstrekken om de hand van de ander vast te pakken leidt tot een geluid. Als er vervolgens op de hand van de ander getikt wordt, klinkt er weer een ander geluid. Naast dat het bewust maakt van de kleine handelingen, is het ook gewoon heel leuk om op deze manier contact met elkaar te hebben, aldus Linda Dekker, project- en beleidsadviseur welzijn en dagbesteding van CuraMare.

Waardevolle contactmomenten
Wij wensen iedereen waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren”, aldus Ger Schuivens van CRDL. De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met een naaste of bewoner met dementie. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden (geluiden uit o.a. de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld vaak kwijt. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de mantelzorgers en familieleden die hierdoor weer zinvol en aangenaam contact kunnen maken met hun partner of familielid in de zorginstelling.