HomeActueelNieuwsHoe voelt het om dementie te hebben?

Hoe voelt het om dementie te hebben?

4 oktober 2018

4 september was er in Nieuw Rijsenburgh een informatieve voorstelling over dementie. Tijdens deze voorstelling werden mantelzorgers en vrijwilligers meegenomen in de belevingswereld van iemand met dementie.

Dementie van Jet en Harrie
Tijdens de voorstelling van ‘Ervarea – Leren door beleven’ kregen de 125 aanwezigen informatie over de werking van de hersenen. Zo leerden zij dat het onderbrein spontaan en impulsief gedrag regelt en het bovenbrein denken en begrijpen. Mensen met dementie hebben steeds minder toegang tot het bovenbrein.
De acteurs van Ervarea, Jet en Harrie, speelden scènes over het proces van dementie waardoor de theorie zichtbaar en begrijpelijk werd. Ze speelden vanaf het moment waarop man en vrouw thuiswonen en Jet signalen vertoont van dementie, tot de diagnose en het leven in een verpleeghuis. Een dochter vertelde daarbij over haar ervaringen.
Na de pauze werden de aanwezigen overprikkeld met 5 minuten lawaai. Zo beleefden ze hoe iemand met dementie dit ervaart.. Het was geen plezierige ervaring. Belangrijke tips die iedereen meekreeg: geen vragen stellen, niet overprikkelen en inspelen op de zintuigen. “Bijzonder leerzaam”, vatte éen van de aanwezige mantelzorgers de avond samen. “We zijn gewend om veel vragen te stellen, maar dat levert juist stress op omdat ze bang zijn niet het goede antwoord te geven.” Een vrijwilliger vult aan: “Door de theorie en uitbeelding begrijp ik de reacties van bewoners met dementie beter.” De avond is voor herhaling vatbaar!

CuraMare thuis- en ouderenzorg hecht veel waarde aan de samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers. Om hen te ondersteunen vinden er regelmatig bijeenkomsten plaats met als doel kennis vergroten en praktische handvaten bieden voor de praktijk van elke dag. De bijeenkomsten worden gefinancierd vanuit Waardigheid &Trots, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijnen Sport om de verpleeghuiszorg te verbeteren.