Dorus

Dorus met liefde omringd op woongroep 349

Dorus is de rood-wit-gevlekte kat van woongroep 349 in Nieuw Rijsenburgh. Hij woont er sinds november 2017 en is geschonken door Marita Dogterom.  Dorus kwam al snel in handen van een bewoonster die haar hele leven katten gehad heeft. Ze leek Dorus te herkennen: ‘Kom eens gauw bij me lieverd…’. Sindsdien waren ze onafscheidelijk. Dorus knorde tevreden op haar schoot en miauwde terug als ze hem liefkozend aaide, borstelde of tegen hem praatte. Na het overlijden van deze bewoonsteris Dorus van heel de groep geworden. Tevreden ligt de kat nu op zijn plek, in de blauw-geblokte fauteuil bij de raam.

Francien Vijfhuizen, EVV-er van de woongroep, vertelt enthousiast over het effect van Dorus op de woongroep. “Dorus geeft rust, afleiding en gezelligheid. Hij is onderdeel van ons huiselijk leven geworden. De bewoners herkennen hem. Ze nemen of krijgen Dorus op schoot,. Dorus gewicht is precies goed daardoor blijven ze rustig met de kat op schoot zitten. Drang om te gaan lopen hebben ze hierdoor niet. Ze zorgen goed voor de kat en voelen zich verantwoordelijk: met droogshampoo en een borstel houden we de vacht verzorgd en schoon. Dorus ligt ’s nachts in zijn mandje in de huiskamer en wordt elke morgen liefdevol begroet.”

Dorus ‘werkt’ op batterijen. Met een schuifje onder de vacht kan de kat worden aan en uit gezet. Je kunt het geluid eventueel uitzetten. Dorus beweegt zijn kopje naar je hand of gaat vrolijk spinnen. Als je blijft aanhalen, rolt hij op z’n rug. Als Dorus tevreden is of een tijdje niet aangehaald wordt, sluit hij de ogen en gaat ‘slapen’. Het aaien en zachtjes knorren leidt de bewoners af van de omgeving, maar ook van pijn. Als Dorus op de eetkamertafel ligt, is hij middelpunt van belangstelling voor de hele groep. De bewoners kunnen door hun ziekte de juiste woorden niet altijd vinden, maar je ziet ze genieten en krijgen er soms met elkaar de slappe lach van. Een gezellige boel dus!
Dorus is niet het enige huisdier op de woongroep bij Francien. Ook een kanarie en een kom met goudvissen markeren de huiselijkheid op woongroep 349. De bewoners zorgen op hun manier voor de dieren. Dit geeft ze een gevoel van verantwoordelijkheid en vergroot hun eigenwaarde. Het zorgt voor binding en herkenning in de woning.

Dorus geeft de bewoners rust. De verzorging ook? “Als de bewoners rustig zijn, geeft dat ons ook rust, zegt Francien. Soms moet je voor rust zorgen. Dan is Dorus een goed middel: je gaat naast een bewoner zitten, neemt Dorus op schoot en aait of borstelt hem samen.”  Francien gunt iedereen of iedere woongroep een interactief dier. Ook op haar woongroep kan er nog best een kat bij. Francien steunt daarom het Adoptieprogramma van harte. En is Marita Dogterom dankbaar voor haar gulle gift.