HomeMantelzorgers

Mantelzorgers

Wat is mantelzorg?
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor iemand die zorg nodig heeft en waar ze een persoonlijke band mee hebben.  Dit kan bijvoorbeeld een partner, ouder, kind  of een ander familielid, vriend(in) of kennis zijn.  Het kan zijn dat u regelmatig boodschappen haalt, kookt, huishoudelijk werk doet, financiële - of andere zaken regelt. Of u neemt verpleegkundige taken op u, zoals het klaarzetten van medicatie of zorgen voor schoon verband. Als mantelzorger bent u belangrijk in het leven van uw naaste en kan de zorg niet zomaar beëindigen.

Mantelzorg en CuraMare
Voor CuraMare staat een zorgvrager niet op zichzelf maar is verbonden in een netwerk waarin familie, vrienden, kennissen, buren, maar vooral mantelzorgers een belangrijke rol vervullen. CuraMare thuis- en ouderenzorg hecht daarom veel waarde aan de mantelzorgers en maakt graag gebruik van hun kennis en kunde om gezamenlijk tot persoonsgerichte zorg te komen.
Nog niet zo heel lang geleden was het gewoon dat de mantelzorger min of meer ‘op bezoek’ kwam bij zijn of haar naaste. Nu wordt ingezet op een gelijkwaardige samenwerking tussen zorgmedewerkers en mantelzorgers en wordt de mantelzorg (h)erkent als partner in de zorg. Daarom spreken we binnen CuraMare over Samen Zorgen. Ieders inbreng is weliswaar verschillend, maar even waardevol. Het vult elkaar aan. Een goede samenwerking houdt rekening met vier rollen die een mantelzorger kan vervullen: als naaste,  partner in zorg, expert en eventueel schaduwcliënt wanneer de zorg (tijdelijk) te veel wordt. Welke rol het meest prominent is, kan van tijd tot tijd verschillen.

Mantelzorgverzekering
Voor mantelzorgers is de vrijwilligersverzekering ook van toepassing.  U leest er hier meer over.

Aanbod mantelzorgondersteuning en workshops
Mantelzorg is vaak langdurig en intensief. De juiste kennis draagt bij aan het plezier van de bezigheden van mantelzorgers. Voor het vergroten van die kennis bieden wij een aanbod in onderstaande jaarkalender wat de komende tijd zal worden aangevuld.

Jaarkalender

Jaarkalender