HomeVrijwilligerswerkSpeciale projecten

Speciale projecten

Zwemmen
Zwemmen is een fijne manier om te bewegen. Het warme water werkt ontspannend en samen zwemmen is plezierig. Voor bewoners van de woongroepen is het vaak niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan. Terwijl het juist voor hen heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Voor die bewoners biedt CuraMare de mogelijkheid om onder professionele begeleiding te gaan zwemmen.

Voor wie?
Bewoners die beperkt zijn door dementie. Zij krijgen begeleiding op maat. Voor de één is dit ontspannend drijven, voor de ander een balspel in het water of baantjes trekken. Bekijk de film Zwementie om het positieve effect van zwementie zelf te zien! 
Meer informatie over dit project? Klik hier of stuur een e-mail naar vrijwilligers@curamare.nl
Vrijwilliger worden voor dit project? Bekijk hier de functietypering. 

Rolstoel- en duo fietsen
De wind in je haren en de zon op je gezicht… wij zijn dol op fietsen, u ook? Maar wat als dat niet meer kan? Voor veel van onze bewoners is dat de dagelijkse praktijk. Daarom heeft CuraMare speciale rolstoel- en duofietsen die gratis te gebruiken zijn voor familieleden, vrijwilligers en collega’s.
Een duofiets is een fiets waarbij bestuurder en bijrijder naast elkaar zitten. De bijrijder kan (indien gewenst) meetrappen. Een rolstoelfiets heeft een plateau aan de voorkant waarop een rolstoel vastgezet kan worden. Omdat de fietsen anders werken dan een gewone fiets krijgt u eerst een goede instructie voordat u de weg op gaat.

Meer informatie over dit project? Om deel te nemen of als vrijwilliger ondersteuning te bieden?
Stuur een e-mail naar vrijwilligers@curamare.nl
Fietsvrijwiliger worden bij dit project? Bekijk hier onze vacature. 

Wandelvrijwilligers
In de periode april tot oktober wordt volop gewandeld met de bewoners van onze woongroepen. Individueel of met een groep, het kan allemaal. Samen naar buiten gaan, beleven en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.  Als het slecht weer is wordt er een bakje koffie gedronken en een praatje gemaakt in het restaurant; ook heel gezellig.
Houdt u van wandelen, dan zijn we op zoek naar u! We zijn namelijk altijd op zoek naar vrijwilligers die met een bewoner of een groep bewoners, eventueel rolstoel afhankelijk, willen gaan wandelen.

Meer informatie over dit project? Om deel te nemen of als vrijwilliger ondersteuning te bieden?
Stuur een e-mail naar vrijwilligers@curamare.nl
Vrijwiliger worden bij dit project? Bekijk hier onze vacature. 

Zorgdier
Bij CuraMare hebben we te maken met (kwetsbare) ouderen.  Onder deze ouderen bevinden zich dierenliefhebbers die het contact met een huisdier moeten missen. In het belang van deze ouderen zijn wij de samenwerking aangegaan met Stichting ZorgDier. De vrijwilliger heeft met zijn hond of kat een training gevolgd en zijn zo bekwaam gemaakt tot een ZorgDierteam. Op deze manier blijven de bewoners met regelmaat én op een verantwoorde manier in contact met een huisdier. De positieve effecten op het welbevinden van de bewoners is enorm! Voor het project Zorgdier worden vrijwilligers extern opgeleid. Momenteel zijn er voor dit project geen vrijwilligers vacatures en opleidingsplaatsen. 


Speentjes en Pampers Kinderproject (0 tot 4 jarigen op bezoek bij bewoners)
Vaak is de aanwezigheid van een kind al genoeg om mensen een fijn gevoel te geven. Kinderen vertederen en het contact dat wordt gemaakt geeft energie. Samen plezier maken; bellen blazen, de bal overgooien, een boekje lezen. Een baby even vasthouden of helpen een flesje te geven. De bewoners genieten er van! Daarom zijn we gestart met het Speentjes & Pampers kinderproject.

We brengen kinderen, van 0 tot 4 jaar, en ouderen met elkaar in contact binnen onze woonzorglocaties. Dit kan zijn bij bewoners van de appartementen of bij bewoners van onze woongroepen. Op kleine schaal wordt dit al gedaan, zo vindt er op de verschillende locaties individueel kinderbezoek plaats en heeft Nieuw Rijsenburgh een kinderbezoek vereniging. De projectgroep streeft ernaar om CuraMare breed voor veel meer bewoners kinderbezoek mogelijk te maken.

Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar vrijwilligers@curamare.nl
Vrijwiliger worden bij dit project? Bekijk hier onze vacature. 

IVN Natuurkoffer
Helaas is het niet voor iedere bewoner even vanzelfsprekend om naar buiten te gaan, terwijl in contact komen met de natuur juist zo waardevol kan zijn. Met een koffer vol spullen uit de natuur, foto’s en andere materialen brengen we buiten naar binnen. Een bos fleurige bloemen, vogels, dennenappels, schelpen of groenten en fruit uit de moestuin prikkelen de zintuigen; kijken, ruiken, voelen, horen en proeven. Herinneringen komen naar boven en zijn aanleiding voor een mooi of verrassend gesprek en soms zelfs een liedje.
Op de vier woonzorglocaties verzorgen we één keer per maand een ‘natuur-uurtje’. Enige kennis van de natuur is handig, maar je hoeft geen bioloog te zijn. Zin om een keer mee te helpen? Je bent van harte welkom om eens te kijken of het iets voor je is. Een ervaren natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee vertelt je er graag meer over.
Meer informatie over dit project? Om deel te nemen of als vrijwilliger ondersteuning te bieden? 
Stuur een e-mail naar vrijwilligers@curamare.nl
Vrijwiliger worden bij dit project? Bekijk hier onze vacature. 

Verwenproject
Een avond ontspannen door middel van een massage, schoonheidsbehandeling of uitgebreide voetenbehandeling. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis verwent mensen met kanker die in het ziekenhuis een behandeling ondergaan of recent hebben ondergaan. Deelname aan het project is kosteloos.
November 2004 is het verwenproject gestart. Een geweldig project voor mensen die een behandeling ondergaan in verband met hun ziekte kanker. Het verwenproject is opgezet met als doel de patiënten een ontspannen avond te bezorgen.
De verwenavond wordt verzorgd door vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in hun beroep, zoals een schoonheidsspecialiste, pedicure, voetmasseuse en ontspanningsmasseuse.
Onder het genot van een kopje koffie of een drankje en zachte muziek probeert het team u een prettig en ontspannen moment te bezorgen. U hoeft zelf niets mee te nemen, want alle benodigde spullen zijn aanwezig. Het verwenproject wordt gefinancierd door giften.
Meer informatie over dit project? Om deel te nemen of als vrijwilliger ondersteuning te bieden?
Klik hier. 

Belevingstuin
Op Nieuw Rijsenburgh hebben we twee belevingstuinen. De besloten tuinen worden omringd door woongroepen waar mensen met hersenaandoeningen als dementie wonen. Beweeg- en belevingstuinen dragen bij aan welzijn en welbevinden. “Ondanks geheugenverlies kunnen mensen het leven als goed ervaren en mantelzorgers zich gesteund voelen”. De tuinen nodigen uit tot ontspanning, ontmoeten en contact.”
Meer informatie over dit project? Om deel te nemen of als vrijwilliger ondersteuning te bieden?
Stuur een e-mail naar vrijwilligers@curamare.nl

Bibliotheek
Wil je ook onze lezers blij maken? Dan ben je van harte welkom in woonzorglocatie het Spectrum (in Stellendam) of woonzorglocatie De Vliedberg (Ouddorp). In beide locaties bieden wij de bewoners boeken aan vanuit de bibliotheek. De bewoners geven aan wat zij graag willen lezen en wij zorgen ervoor, in samenwerking met de bibliotheek, dat de boeken bij de bewoners komen.
De bewoners waarderen het zeer als je langs komt met nieuwe boeken. Tevens vinden zij het gezellig dat je komt, dit is gelijk een fijn contactmoment voor de bewoner.
Heb je interesse gekregen? Dan kun je contact opnemen met Carmen Stadhouders, dagbestedingscoach locatie de Vliedberg, via  0187 895012 of mail naar c.stadhouders@curamare.nl
Bibliotheekvrijwiliger worden? Bekijk hier onze vacature.