HomeActueelNieuwsThuis oud worden, op het eiland

Thuis oud worden, op het eiland

30 november 2020

Hoe kunnen senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in goede gezondheid en goed welzijn? Om die vraag draaide een onderzoek en webinar van Paulina.nu.



Het aantal senioren op Goeree-Overflakkee zal sterk groeien. Die toename gaat grote uitdagingen bieden aan de maatschappij en de zorg. Een webinar op 1 december hierover droeg de toepasselijke naam ‘Zoals het klokje thuis tikt’.

Blik in toekomst
Het webinar is gericht op bestuurders, experts en politici.  Tegelijkertijd biedt het de burgers een blik in de toekomst van hun eiland. Het webinar kan worden gevolgd als een soort college, zoals studenten dat doen in het hoger onderwijs. Terugkijken? Zie onderin.

Voorspellingen
Negen voorspellingen uit het onderzoek:

  • De bevolking, 50.000 inwoners, groeit nog maar ietsjes.
  • Maar het aantal bewoners boven 65 neemt enorm toe.
  • Steeds meer eilanders komen alleen te wonen.
  • De behoefte aan zorg met ondersteuning groeit sterk.
  • Er is onvoldoende capaciteit aan verpleeghuizen.
  • Wachtlijsten voor wonen in een zorginstelling nemen toe.
  • Mensen van elders komen naar het eiland om daar zorg te krijgen.
  • Het aantal mantelzorgers en vrijwilligers zal afnemen.
  • Goeree-Overflakkee heeft te weinig levensloopbestendige woningen.

Lokale experts
Aan het woord komen onder meer Ellen van Rossum (Dorpsraad Ooltgensplaat), bestuurder Ellen Hoogervorst (CuraMare), huisarts Gert Jan Dogterom en twee wethouders van Goeree-Overflakkee, Berend Jan Bruggeman en Daan Markwat.

Ooltgensplaat
Van Rossum spreekt onder meer over de mensen die zijn geboren en getogen in Ooltgensplaat. Ze willen daar blijven wonen tot het einde van hun leven, zegt ze, maar zodra ze 24-uurs zorg nodig hebben, kan dat op dit moment niet.

Realistisch zijn
Wethouder Bruggeman gaat onder andere in op de toenemde vergrijzing en dat er daardoor onvermijdelijk met minder personeel meer werk in de zorg gedaan moet worden.

Verpleeghuizen
Bestuurder Hoogervorst legt uit: “Als we niets doen en niets veranderen, hebben we een verdubbeling nodig van de verpleeghuiscapaciteit. Op het eiland zijn nu 600 plaatsen in de verpleeghuizen. Dat zouden er 1.200 moeten worden.”

Senior-proof
Hoogervorst: “Alleen al op onze wachtlijsten staan meer dan honderd mensen die graag zouden willen wonen in een van de woonzorgcombinaties van CuraMare. Als ik luister naar hun verhalen, zeggen ze: ‘Het liefste blijf ik wonen op de plek waar ik nu woon. Alleen kan dat niet meer.’ Er zijn uitdagingen in het preventief aanpassen van woningen, in het senior-proof maken. Niet op het moment dat het nodig is, maar daarvoor al.” En: “We zullen meer zorg op afstand moeten gaan verlenen. Als CuraMare zijn we bezig om te kijken: kunnen we het volledige pakket van het verpleeghuis ook achter de voordeur krijgen, bij de mensen in de wijk?”

‘Zoals het klokje thuis tikt’ is 1 december 2020 uitgezonden. Dit webinar duurt een uur. Terugkijken kan via Paulina.nu.