HomeActueelNieuwsKoning bezoekt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Koning bezoekt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

13 april 2021

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 13 april een werkbezoek gebracht aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Hij liet zich informeren over de impact die de coronapandemie heeft op de ziekenhuiszorg.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is een regionaal ziekenhuis waar tijdens de eerste golf, begin 2020, circa honderd patiënten met Covid zijn behandeld. Sinds september liggen er continu 15 tot 23 corona-patiënten op de IC- en cohortafdeling samen. 

Koning Willem-Alexander begon zijn bezoek met een rondleiding door het ziekenhuis. In de centrale hal sprak hij eerst kort met een receptioniste en medewerker van de triage. De koning werd overal enthousiast ontvangen, er werd zelfs een soort erehaag gevormd in de gang.

'Relaxt en geïnteresseerd'
Hij sprak onder meer met verpleegkundigen en een internist van de AOA (Acute Opname Afdeling), waar afgelopen jaar veel patiënten met verdenking op Covid zijn opgenomen. Aansluitend bezocht de koning de cohortafdeling, waar de Covid-patiënten liggen. De collega’s waren van tevoren een beetje zenuwachtig, maar dat gevoel verdween zodra de hij de afdeling op kwam lopen. “De koning maakte het ons heel gemakkelijk een gesprek aan te gaan. Hij was relaxt, geïnteresseerd en het was echt een ontspannen gesprek. We vinden het een enorme opsteker voor ons team en het ziekenhuis.” Vervolgens sprak hij met een aantal verpleegkundigen en een intensivist over hun ervaringen op de Intensive Care afdeling. De koning sprak op de IC en de cohortafdeling ook met twee patiënten. Voor hen was dit ook een heel waardevol bezoek.

Op dezelfde dag jarig
Een oudere patiënt op de afdeling Oncologie is op dezelfde dag als de koning jarig en wilde hem graag ontmoeten. Zij werd door een paar verpleegkundigen naar de ingang gereden waar de koning langsliep. Hij maakte tijd om even een praatje met haar te maken.

Na de rondleiding door het ziekenhuis is de koning naar het centraal kantoor gegaan. Hier volgden drie gespreksrondes over de uitdagingen waar de verschillende teams en medewerkers in het ziekenhuis als gevolg van de uitbraak van Covid mee te maken hebben. Drie groepen van 4 medewerkers vertelden over de impact op hun werkzaamheden, zoals de dagelijkse strijd voor bedden in een overvolle kliniek en de logistieke uitdagingen op het gebied van isolatiekamers en schoonmaak.

Glimp opvangen
Inmiddels hadden zich buiten veel omwonenden verzameld om een glimp van de koning op te vangen. Rond 12.00 uur werd hij uitgezwaaid door alle belangstellenden en collega's.