HomeActueelNieuws94-jarige geeft expositie van eigen werk in De Vliedberg

94-jarige geeft expositie van eigen werk in De Vliedberg

25 oktober 2021

De 94-jarige mevrouw H. van der Klooster-Sturrus gaf woensdag 20 oktober een expositie van haar eigen werk. Mevrouw woont sinds zes weken in de Vliedberg in Ouddorp. De afdelingshuiskamer hing vol met mandala tekeningen en op de tafel lagen stapels mappen met tekeningen.
Het idee van een expositie is spontaan ontstaan. Petra Huiber-Heinsbroek, leerling Verzorgende IG/MMZ (Individuele Gezondheidszorg / Medewerker Maatschappelijke Zorg) op de leerafdeling waar mevrouw van der Klooster woont, praatte altijd enthousiast met mevrouw over haar grote hobby. “Uit gekheid zeiden we een keer tegen elkaar je kan er wel een expositie mee beginnen”. Toen Petra voor haar opleiding een dagbestedingsopdracht moest bedenken, was de expositie een feit.

Stof tot praten
Om de beurt kwamen bewoners van De Vliedberg de tekeningen bewonderen. Het leverde mooie verhalen op over het tekenen vroeger op school, kleurplaten van de kleinkinderen of over de afgebeelde bloemen en dieren. Na hun bezoek kregen ze een zelfgekleurde én gesigneerde boekenlegger van mevrouw mee als aandenken.

Laat je hersens werken
Omringt door familieleden, haar mantelzorger en medewerkers geniet mevrouw van een kopje koffie terwijl ze enthousiast haar verhaal vertelt. “Drie jaar geleden ben ik gestopt met autorijden. Ik zei tegen mijn dochter: rij eens langs de Bruna voor een kleurboek?!” Zo is het begonnen.
Stilzitten is niets voor mevrouw Van der Klooster. “Dan val je in slaap”, lacht ze. Als ze bezoek krijgt legt ze haar kleurpotloden wel even neer. Want ze maakt ook graag een wandeling buiten of speelt fanatiek rummikub. “Je hoeft je niet te vervelen. Begin ergens aan en laat zo lang mogelijk je hersens werken.” Dit geeft mevrouw met haar expositie graag aan andere bewoners mee.

Leerafdeling
De leerafdeling in De Vliedberg is begin 2020 gestart. Leerlingen van de opleiding Helpende tot en met HBO-V draaien de afdeling. Gediplomeerden coachen hen en sturen waar nodig bij. “Initiatieven liggen bij de leerlingen”, vertelt de enthousiaste Eerst Verantwoordelijk Verzorgende Bea Grinwis. “Zij leren hierdoor sneller verantwoordelijkheid nemen en werken eerder zelfstandig ten opzichte van een reguliere afdeling.”
Tijdens een gemiddelde dagdienst zijn er twee gediplomeerden en drie leerlingen. “Soms laat je ze bewust dingen uitzoeken of met elkaar oplossen. Waar nodig grijp je natuurlijk in. Je ziet de leerlingen hier van groeien. Dat is fantastisch om te zien.” Wat Bea en Petra betreft is de leerafdeling een succes!

Petra Huiber en mevrouw Van der Klooster