HomeActueelNieuwsMeer vrijheid met leefcirkels

Meer vrijheid met leefcirkels

19 maart 2024

Op woonzorglocatie De Vliedberg geven leefcirkels bewoners met psychogeriatrische aandoeningen – zoals dementie -  de mogelijkheid om zich vrij te bewegen op de locatie. Voor elke deelnemende bewoner is gekeken waar hij of zij zich veilig en verantwoord vrij kan bewegen. Met de techniek van Verkerk is dit nu mogelijk, het gebied waarin een bewoner zich kan bewegen is vooraf bepaald en met behulp van domotica – zoals een sensor om de pols of hals - gaan deuren open of blijven gesloten.

Passende zorg, met oog voor wat nog wél kan

Juist voor bewoners die mentaal achteruitgaan, is vrijheid belangrijk. Projectleider Lisa van Gelder licht toe: “Elke keuze, groot of klein, draagt bij aan hun eigenwaarde. Een gesloten deur zorgt voor veel frustratie, omdat bewoners niet begrijpen waarom die deur dicht blijft. Nu ze zich vrij kunnen bewegen, zie je dat ze op bezoek gaan bij andere woongroepen of een bezoek brengen aan het restaurant. Dit vergroot hun wereld, stimuleert contact met medebewoners en medewerkers en dat zorgt dat ze beter in hun vel zitten. Meer bewegen helpt natuurlijk ook om fysiek fitter te worden en het zorgt voor een betere nachtrust.”

De leefcirkels zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop slim gebruik van techniek de zorg verbetert. Het maakt het leven van de bewoners mooier, maar helpt ook om betere zorg te geven. Leverancier Verkerk maakt een prachtige korte documentaire over deze samenwerking. Klik hier om de complete documentaire te bekijken.