HomeZorg op onze locatiesEbbe en VloedNieuwsHerstellen na corona met Fysiotherapie CuraMare

Herstellen na corona met Fysiotherapie CuraMare

16 juni 2021

Fysiotherapeuten CuraMare Behandeling zetten expertise in voor herstel na corona
Herstellen van COVID? Doe liever minder dan meer

Fysiotherapeuten Wolfert en Ellen van CuraMare Behandeling

Dankzij ruim een jaar ervaring met het werken met ex-COVID-patiënten ontwikkelden de fysiotherapeuten van CuraMare Behandeling een hersteltraject met twee belangrijke bevindingen:
1. Revalideren doe je door rust te pakken.
2. Ook wanneer je tijdens je besmetting lichte klachten had, kan je hersteltraject lang duren.

Hij wilde na zijn corona-besmetting zo graag  zijn conditie weer opbouwen. Dus toen Pieter Bal (43) thuiskwam na een periode in het ziekenhuis, waarvan enkele dagen in kunstmatige coma, klom hij op de hometrainer. “Het advies bij mijn ontslag uit het ziekenhuis was nog: neem een weekje rust en neem daarna contact op met een fysiotherapeut voor een behandeltraject. Maar ik dacht: ik moet trainen. Ik moet zorgen dat mijn conditie niet nog verder wegzakt.”

Pieter, getrouwd en vader van een zoon van vijf, was nu eenmaal een actief leven gewend: fulltime werken, volleyballen, de (zeer grote) tuin onderhouden en in het weekend afspreken met vrienden. Dat hij zo zwaar getroffen zou worden door COVID verbaasde hem een beetje. “We hielden ons aan de regels. En heel eerlijk: door alle verhalen zag je COVID toch als iets voor oudere mensen of mensen met onderliggende klachten. Ik dacht zelfs dat ik het al licht had gehad, nadat ik vorig jaar na mijn wintersport erge hoofdpijnen kreeg en een hardnekkig kuchje.”

IC-opname
In maart van dit jaar testte hij echter positief toen hij uit formaliteit een test deed vanwege hoofdpijn en een grieperig gevoel. Toen enkele dagen later de zuurstofwaarden in zijn bloed snel daalden, volgde ook een ziekenhuisopname, die uiteindelijk leidde tot een IC-opname in een Rotterdams ziekenhuis waar hij zelfs korte tijd in coma werd gehouden.

Het liep gelukkig goed af voor Pieter. Na enkele dagen kon hij weer zonder hulp ademen en werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Bij thuiskomst kon Pieter niet wachten om zijn conditie weer op te bouwen. Vergeefs: “Na twee minuten op de hometrainer gaf mijn lichaam zelf al aan dat dat niet zo’n goed idee was. Mijn hartslag zat al meteen op 160.”

Daarom klonk het advies van zijn fysiotherapeut bij CuraMare Behandeling hem niet helemaal vreemd in de oren. “Stop met trainen, was het advies. Op een schaal van nul tot tien, mocht ik mezelf niet hoger belasten dan een vier. Dat voelde even raar. Ik moet toch vooruit? Je hebt altijd geleerd dat je alleen met trainen beter wordt. Maar de onderbouwing was logisch: zorg eerst dat je lichaam herstelt. Daarna kun je pas revalideren.”

Vertragen
“We komen veel ex-COVID-patiënten tegen met het verhaal van Pieter”, zegt Ellen Kievit, fysiotherapeut bij CuraMare Behandeling. “Jonge mensen, die vol energie zitten en zo snel mogelijk weer door willen. En dan heeft Pieter nog in het ziekenhuis gelegen met heel zware klachten, waardoor te verklaren is dat hij moet herstellen. Maar hetzelfde geldt voor jonge mensen die milde klachten hadden en thuis konden uitzieken. Ook zij kunnen juist later te maken krijgen met de gevolgen.”
Voor Pieter werkt de aanpak van vertragen. “Het eerste wat ik deed was een hartslaghorloge kopen die ook de zuurstofwaarde in je bloed weergeeft. Dat geeft me houvast. Ik kan in de gaten houden of ik mezelf te veel belast en ik zie dat de aanpak werkt: de zuurstofwaarde in mijn bloed namen met de dag toe.”
Inmiddels is Pieter acht weken in behandeling bij de fysiotherapeut van CuraMare Behandeling. “Ik heb steeds kleine doelen. In het begin was staand, in plaats van zittend douchen zelfs een doel. En ik ben begonnen met spieropbouw. Ook dat gebeurt in fases: eerst de benen, dan de onderrug en onderbuik en dan pas het bovenlijf.”

Kennisuitwisseling
De therapeuten van CuraMare Behandeling kregen door de korte lijnen met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis al snel na de corona-uitbraak in Nederland met COVID-patiënten te maken, waardoor zij al vroeg op zoek gingen naar kennis over het begeleiden van deze patiënten. Het team doet inmiddels ook mee met landelijk onderzoek naar COVID-herstel, waarbinnen veel kennisuitwisseling plaatsvindt. “En de kracht van CuraMare Behandeling zit hem ook in de mogelijkheid om snel te schakelen met aanvullende behandelaren”, verklaart Ellen Kievit. “De ergotherapeut, de logopedist, ze zitten allemaal bij mij op de gang, waardoor we snel kunnen schakelen om mee te denken over het herstelproces. Dus hoe zwaar of licht je COVID-klachten ook waren, als je hulp nodig hebt bij je herstel, begeleiden we je, zodat je het niet in je eentje hoeft uit te zoeken. En ook na je behandeling kun je verder werken aan je conditie in de medische fitness met professionele begeleiding.”

Bron: Eilanden-Nieuws, 15 juni 2021