Ode aan het koppelbed

12 februari 2021‘Dankzij het koppelbed wordt het toch weer een beetje zoals het was.’

Met deze zin eindigt een brief die een echtgenote van een MS-patiënt schreef. Ze deelde hiermee graag haar ervaring met het koppelbed aan Eerst Verantwoordelijk – en Palliatief Verzorgende Erna Vogelaar in Nieuw Rijsenburgh. Op haar beurt deelde Erna deze brief met de schenkers van de koppelbedden: Roparun GO-Team 159. Samen met Bianca de Roos gaf Erna voor hen een presentatie over palliatieve zorg binnen Nieuw Rijsenburgh.

Inleveren
In haar brief omschrijft de echtgenote eerst wat haar grote sterke man door de Multiple Sclerose in de kleine hersenen ontnomen wordt. Onderwijzen en het begeleiden van leerlingen was het liefste wat hij als docent op een middelbare school deed. Het ging niet meer. Want MS in de kleine hersenen tast niet alleen de motoriek, maar ook gedrag en geheugen aan. Van rollator, traplift en aanpassingen in de badkamer komt het tot volledige bedlegerigheid. Na een ziekenhuisopname vanwege een longontsteking afgelopen jaar, verzwakt zijn toestand zodanig dat opname in Nieuw Rijsenburgh onvermijdelijk is. “Dit was erg moeilijk en verdrietig. Vooral het niet meer in zijn eigen bed naast mij liggen, was voor mijn man erg moeilijk. Hierdoor kreeg hij juist nog een beetje het gevoel dat alles ‘normaal’ was”, schrijft zijn vrouw verder. 

Ontvangen
De oplossing híervoor kwam dankzij de schenking van koppelbedden door Team 159 van Roparun Goeree-Overflakkee in juli 2020. “Het koppelbed wordt tegen het bed van mijn man aangeschoven en in een handomdraai heb je een tweepersoonsbed. Regelmatig mag ik gebruikmaken van het bed. Samen televisiekijken, elkaars hand vasthouden, naast elkaar liggen; dit is nu weer mogelijk! Het personeel van afdeling B1 maakt het ons zo comfortabel mogelijk, het bed is al opgemaakt als ik kom en ‘s morgens staat er een ontbijtje klaar. Zó ontzettend fijn en waardevol! Hierdoor wordt het toch weer een beetje zoals het was”.

Inzet met liefde door CuraMare en Roparun
Dit ervaringsverhaal deelden Erna en Bianca tijdens een online teambijeenkomst van Roparun GO Team 159. Het team is erg onder de indruk: “We hebben een mooi inkijkje gekregen in de palliatieve zorg die zij bieden binnen Nieuw Rijsenburgh. We mochten luisteren naar onder andere een ontroerende ervaring van één van de eerste gebruikers van de koppelbedden. Mede dankzij deze verhalen weten wij weer des te meer dat wij ons hier met liefde voor inzetten!”