HomePDLHistorie

Historie

De term PDL is ontstaan in 1984, in verpleeghuis ‘De Samaritaan’  in Sommelsdijk (nu woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh van CuraMare). Aanleiding was de zoektocht van zorgmedewerkers en fysiotherapeuten naar oplossingen voor passiviteitensproblemen bij verpleeghuisbewoners. Problemen bij zitten en zitvoorzieningen, wassen en kleden, transfers, maar ook aandacht voor leefbaarheid. 

Zorg en fysiotherapie deelden samen hun vragen en ervaringen wat resulteerde in PDL- instructies. Deze instructies werden aan de hand van de praktijk steeds bijgesteld. Hierbij werd ook duidelijk dat PDL een benadering is die niet alleen bij psychogeriatrie maar ook op somatische verpleegafdelingen toepasbaar is.  

PDL bleef niet binnen de muren van verpleeghuis ‘De Samaritaan’. Het kreeg eind jaren ‘80 landelijke bekendheid binnen de verpleeghuiszorg,  gehandicapten- en thuiszorg. Dit vroeg een grotere aanpak. De instructies werden in een PDL-hand-/werkboek opgenomen en uitgegeven. Een onafhankelijk voorlichtingsbureau (Mobicare) zorgde ervoor dat PDL-middelen door het hele land bij de doelgroep kwam. 

In 1992 werd de landelijke Stichting PDL opgericht die de mogelijkheid kreeg om naast publicaties, onderzoek en PR ook onderwijs in PDL landelijk te structureren. Hiermee is PDL uitgegroeid tot een erkend zorgsysteem bij allerlei vormen van passiviteit. Ontspanning en leefbaarheid voor patienten worden bevorderd; decubitus en contracturen worden effectiever voorkomen en de uitvoering van het werk voor de zorgvrager en zorgprofessional is plezierig en comfortabel.

Bron: Werkboek P.D.L. - Januari 1991

Kijk voor meer informatie op www.stichtingpdl.nl