Vrijwilligersacademie

Wat is de vrijwilligersacademie?
1 Februari 2021 is de vrijwilligersacademie van CuraMare gestart. Een aanbod van online workshops die voor onze vrijwilligers en mantelzorgers toegankelijk zijn via deze website.
De vrijwilligersacademie van CuraMare is een 'open source platform' (= open bron platform) met workshops die online en kosteloos voor vrijwilligers, mantelzorgers maar ook medewerkers en belangstellenden toegankelijk zijn. Hiervoor is gebruik gemaakt van de kennis uit organisaties die gespecialiseerd zijn in onderwerpen als dementie, lichamelijke aandoeningen en het omgaan met ouderen en patiënten. 

Voor wie is de vrijwilligersacademie?
De workshops die we aanbieden zijn geschikt voor het werken binnen de ziekenhuis- en ouderenzorg. Voor vrijwilligers zetten we een aanbod neer dat zoveel mogelijk aansluit bij de uiteenlopende activiteiten van onze vrijwilligers. Denk aan vrijwillige inzet bij de brood-buffetwagen, het schilderen of bloemschikken, de maaltijdbezorging, shuttleservice, vrijwilligers die voorlezen of koken op de woongroep, bezoekvrijwilligers, vrijwilligers van het patiëntenservicebureau, onze gastheren en vrouwen, enzovoorts. Maar ook thema's waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen in hun zorg voor de naaste.

Hoe kan ik deelnemen?
Voor deelname aan de workshops dien je te beschikken over een computer of tablet met een internetverbinding.
Er worden gedurende het jaar op deze plaats verschillende thema’s aangeboden. Door te klikken op het thema opent een nieuwe pagina en kun je naar keuze een workshop starten.

Hoe lang duurt een workshop?
Elk thema bestaat uit 4 workshops. Een workshop neemt 1 tot 3 uur in beslag.
Je hoeft de workshops niet in 1 keer te volgen. Je bepaalt zelf welke, waar, wanneer en hoe lang.

Aan wat voor workshops kan ik deelnemen?
Eind januari starten we met het eerste thema 1: Doelgroepen en ziektebeelden.
Later in het jaar komen nog 3 thema’s aan bod: Kwaliteit & veiligheid, omgaan met je doelgroep en ondersteuning in je werk als vrijwilliger. Ieder thema bestaat uit 4 workshops.

Vervangen deze workshop de fysieke trainingen op locatie?
Zolang het coronavirus onvoldoende onder controle is kunnen wij geen grote bijeenkomsten op locatie organiseren. Zodra dat wel weer kan informeren wij jullie. De online workshops blijven wel bestaan. De informatie die wij aanbieden vormt een mooie aanvulling!

Ik heb geen computer of tablet!
Helaas kunnen we dit jaar, vanwege COVID-19, geen fysieke trainingen aanbieden.
Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning in je werk als vrijwilliger d.m.v. instructies of korte training;
neem contact op met de vrijwilligerscoördinator op jouw locatie.

Wat kan ik verwachten?
Buiten relevante informatie over de doelgroepen en ziektebeelden in de ziekenhuis- en ouderenzorg linken we vooral naar filmpjes waarin patiënten, ouderen en naasten aan het woord zijn.
Heb je alle workshops binnen het thema doorlopen? Vul dan het evaluatieformulier in, waarna  je z.s.m. een certificaat krijgt die getuigt van deelname.

Is er helpdesk?
De vrijwilligersacademie is zo ontwikkelt dat je er als vrijwilliger of mantelzorger zelfstandig mee aan de slag kan. Natuurlijk kan het zijn dat je vragen hebt of dat het niet helemaal lukt. Bijvoorbeeld dat een pagina niet wil openen of een video niet start. Je kunt dan terecht bij je vrijwilligerscoördinator.
Heb je een algemene vraag, tip of suggestie voor verbetering? Mail deze naar vrijwilligers@curamare.nl.

Ik wil nu starten...
Start bij thema 1. Vanaf maart is thema 2 beschikbaar, en verder.

Thema 1

Thema 1

Thema 2

Thema 2

Thema 3

Thema 3

Thema 4

Thema 4