HomeActueelNieuwsGrootse viering van 50-jarig jubileum De Vliedberg

Grootse viering van 50-jarig jubileum De Vliedberg

14 juni 2022

Afgelopen week was het 50 jaar geleden dat De Vliedberg in Ouddorp officieel geopend werd. Een hele week was het daarom feest in De Vliedberg voor bewoners, medewerkers, vrijwilligers en betrokkenen.

Clarie Tanis (links) krijgt het eerste jubileummagazine overhandigd van Ellen Hoogervorst.

Een begrip
De week werd geopend door Ellen Hoogervorst- van der meer, lid van de raad van bestuur van CuraMare. Zij vertelde de aanwezigen: "De Vliedberg was 50 jaar geleden een begrip en is nog steeds een begrip. Niet alleen in Ouddorp maar op heel Goeree-Overflakkee en zelfs Voorne-Putten. Mensen komen hier graag wonen, werken of voor kortdurende zorg. Als je binnenstapt voel je dat. Deze locatie is 'van de inwoners en lokale ondernemers - vóór de inwoners van De Vliedberg'. Met de gezamenlijk intentie om zorg met hart en ziel te geven en het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken." De bewoners van De Vliedberg waarderen de locatie dan ook met gemiddeld meer dan een 8. "Dat is iets waar jullie trots op mogen zijn", vervolgde Ellen. Daarna overhandigde ze, om de jubileumweek officieel te openen, het eerste jubileummagazine aan medewerkster Clarie Tanis.
Clarie werkt ruim 32 jaar in De Vliedberg en vierde deze week ook nog haar 50ste verjaardag. "De Vliedberg en haar bewoners zijn inmiddels een beetje van jou", zei Ellen. Waarna collega's aanvulden "en Clarie is van ons".

Iedereen verwend tijdens feestelijke week
Van dinsdag tot en met zaterdag kon niemand om het jubileum heen. Een hele week lag de rode loper uit en sierden fleurige ballonnenpilaren de hoofdingang. Er waren activiteiten voor bewoners, medewerkers, vrijwilligers en andere mensen die nauw betrokken zijn bij De Vliedberg. Buffetten, muziek, beauty verwenmomenten, champagneontbijt, een dankdienst, receptie, een fair en zaterdag een reünie voor (oud-)medewerkers stonden op het programma. Een bewoner die in het restaurant de laatste restjes advocaat uit een glaasje schept, vertelde zichtbaar ontroerd: ”We zijn deze week zó verwend; dat ik dít nog mee mag maken! Het is onvergetelijk, echt waar.” Eerder had ze tijdens de dankdienst het lied ‘Dankt, dankt nu allen God’ van harte mee gezongen. De Vliedberg is alle bedrijven, personen en stichtingen dankbaar die het programma voor deze jubileumweek mogelijk maakten!

Ontstaan van De Vliedberg
Woongemeenschap De Vliedberg is in 1969 ontstaan op initiatief van de ‘Stichting Maatschappelijk en Sociaal Werk in de gemeente Goedereede’. Deze stichting werd in 1969 opgericht vanuit alle kerken in de gemeente Goedereede met als evangelische opdracht ‘de naaste tot een hand en voet te zullen zijn.’ De stichting verrichtte gezinszorg en gezinshulp, later ook maatschappelijk werk. Door dit werk ontdekte men het hoge percentage ouderen in de gemeente Goedereede die vaak zonder verzorging op hoge leeftijd achterbleef. De stichting heeft zich daarom bezonnen op huisvesting voor hen. De eerste paal ging 31 oktober 1969 de grond in en de eerste bewoners namen ruim een jaar later hun intrek. Woensdag 7 juni 1972 opende Minister Drs. B.J. Udink - minister van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, De Vliedberg officieel.

Samenwerken
In 1991 tekende de directie van De Vliedberg een samenwerkingsovereenkomst met voormalig verpleeghuis De Samaritaan in Sommelsdijk en de verzorgingshuizen Ebbe en Vloed in Oude-Tonge, Geldershof in Dirksland en De Goede Ree in Sommelsdijk. Een duurzame samenwerking voor verbetering van kwaliteit van de zorg was het doel. Later in breidde de samenwerking uit met de start van CuraMare. Samen met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en CuraMare Thuiszorg en – Behandeling werden de verzorgingshuizen en het verpleeghuis onderdeel van de ketenzorg op Goeree-Overflakkee.