HomeActueelNieuwsMeer vrijheid met leefcirkels in De Vliedberg

Meer vrijheid met leefcirkels in De Vliedberg

6 juni 2023

Bewoners van de woongroepen in De Vliedberg kunnen zich voortaan veilig en vrij door de woonzorglocatie en binnentuinen bewegen. Dit dankzij de inzet van techniek en na een geslaagde proefperiode.Genieten van vrijheid
Mevrouw Corrie Tanis-Bossemeijer, bewoner van één van de woongroepen, is blij dat ze nu zelfstandig naar beneden kan gaan. De voormalige bakkersvrouw is maar wat graag onder de mensen. Dankzij haar nieuwe ‘horloge’ is ze niet meer afhankelijk van familie of zorgmedewerkers om een rondje over de gang te doen of zelfs naar beneden te gaan. Zelfstandig bedient ze de lift en vraagt nog even voor de zekerheid: “Dus nu kan ik gaan hé? Jullie houden me toch in de gaten.” Even later komen we haar met een stralende glimlach beneden tegen in het restaurant, genietend van haar vrijheid en de sociale contacten.

Aanleiding
De afgelopen jaren is de kijk op passende en verantwoorde zorg voor ouderen met pychogeriatrische aandoeningen, zoals dementie, veranderd. Er wordt nu veel meer gekeken naar wat wél mogelijk is binnen veilige en verantwoorde kaders. Waar het kan, wordt technologie ingezet om te helpen en daarom zijn de binnendeuren in De Vliedberg nu niet meer op slot, maar open. Dankzij de inzet van leefcirkels kunnen bewoners veilig en vrij door de woonzorglocatie bewegen.

Wat zijn leefcirkels?
Een leefcirkel is een vooraf bepaalde ruimte op de woonzorglocatie waarbinnen een bewoner zich vrij kan bewegen. Met behulp van een sensor die de bewoner draagt, wordt bepaald waar de bewoner naartoe kan en welke deuren opengaan. Via de telefoon ontvangen zorgmedewerkers meldingen en kunnen zij de bewoners volgen. Bij elke bewoner wordt samen met de familie en naasten, behandelaars en betrokken verzorgenden afgesproken welke leefcirkel van toepassing is.

Persoonsgerichte zorg
Elke woongroep heeft 8 bewoners. “Soms zit ik nu met 10 bewoners aan tafel te eten in plaats van met 8”, zegt Cornelia Mastenbroek, EVV-‘er in De Vliedberg en WZD-coördinator bij CuraMare. “Bewoners van andere woongroepen schuiven gewoon gezellig aan. Ook dat hoort bij persoonsgerichte zorg. Ieder mens heeft het recht om zelf keuzes te maken, hoe groot of klein ze ook zijn. Met de open deuren geven we – binnen veilige en verantwoorde grenzen – onze bewoners hun vrijheid terug en dragen we bij aan eigenwaarde en zingeving. Dus ik zet er graag een bord bij.”

Bekijk voor meer informatie de folder Leefcirkels bij Publicaties.