Sperwer 271
3245 VP Sommelsdijk
In Nieuw Rijsenburgh kunt u comfortabel en van alle gemakken voorzien wonen. Het moderne complex is ruim opgezet en omdat er veel activiteiten worden georganiseerd is het er altijd levendig. Nieuw Rijsenburgh kent een protestants-christelijke achtergrond en heeft een woongroep voor mensen met een reformatorische achtergrond. Maar iedereen is van harte welkom. Hartelijke medewerkers en vrijwilligers die voor u klaar staan, maken Nieuw Rijsenburgh een fijne plek om te wonen.
Zorgappartementen
Als u op een appartement woont, dan woont u bijna geheel zelfstandig, maar krijgt u van ons persoonlijke verzorging en ondersteuning bij zaken die minder makkelijk gaan. Bijvoorbeeld hulp bij de dagelijkse verzorging, het opstaan, medicatie innemen, maaltijdverzorging of als u medische zorg nodig heeft. Eigenlijk woont u net als thuis, maar met zorg en verpleging 24 uur per dag in de buurt. Elk appartement is gelijkvloers en heeft een ruime badkamer, een slaapkamer en een ruime woonkamer met keukenblok. De schoonmaak hiervan wordt in overleg met u gedaan: wat kunt u zelf, wat kan familie of mantelzorgers voor u schoonamken en wat kan onze huishoudelijke dienst voor u doen.
Woongroepen
Op de woongroepen wonen ouderen met (zware) geestelijke of lichamelijke beperkingen. Er is 24-uur per dag specialistische zorg en begeleiding aanwezig. Bij deze kleinschalige woonvorm heeft elke bewoner een eigen zit/slaapkamer die met vertrouwde spullen kan worden ingericht. Sanitair en de woonkamer worden gedeeld met de andere bewoners, waarbij de woonkamer het middelpunt van de woongroep is. Samen tv kijken, koken of zingen, er wordt, naast gezorgd, ook gelééfd.
Bekijk hier een impressie over wonen op een woongroep in Nieuw Rijsenburgh.
Reformatorische woongroep
Nieuw Rijsenburgh heeft 1 woongroep waar bewoners met een reformatorische achtergrond samen wonen. Deze gedeelde achtergrond zorgt voor herkenning en stelt met name bewoners die kampen met psychische aandoeningen zoals dementie op hun gemak.
Huurappartementen
Voor ouderen die nog geheel zelfstandig kunnen wonen, bieden we huurappartementen. Dit is vergelijkbaar met het huren van een woning van de woningbouwvereniging en hiervoor is geen zorgindicatie nodig. De huurappartementen bevinden zich verdeeld over het hoofdgebouw. Elk appartement is gelijkvloers en heeft een ruime badkamer, een slaapkamer en een ruime woonkamer met keukenblok. U woont geheel zelfstandig, maar met alle faciliteiten van de woonzorglocatie tot uw beschikking:
• Thuiszorg
• Persoonsalarmering
• Huishoudelijke hulp
• Maaltijden
• De faciliteiten, activiteiten en het verenigingsleven van Nieuw Rijsenburgh
Kunt u of uw naaste om medische redenen tijdelijk niet thuis wonen? Dan is een verblijf in Nieuw Rijsenburgh mogelijk een oplossing. Deze kortdurende zorg noemen we eerstelijns verblijf (ook wel herstelzorg / ELV). Daarnaast kunt u bij in Nieuw Rijsenburgh ook terecht voor revalidatiezorg (Geriatrische Revalidatiezorg / GRZ) ook dat is kortdurende zorg.
Eerstelijns verblijf
Een eerstelijns verblijf (ook wel herstelzorg / ELV) is een kortdurend verblijf waar een medische noodzaak voor is. Een eerstelijns verblijf volgt na een ziekenhuisopname óf op advies en indicatie van de huisarts. Bijvoorbeeld als u verzwakt bent na een operatie of longontsteking . Uw huisarts kan uw behandelaar blijven of uw huisarts draagt de behandeling over aan de specialist ouderen geneeskunde van CuraMare Behandeling.
Revalidatiezorg
In Nieuw Rijsenburgh kunt u bovendien terecht voor revalidatie zorg (Geriatrische Revalidatiezorg / GRZ). Het verschil tussen een eerstelijns verblijf (ELV) en Revalidatiezorg (GRZ) is dat u bij revalidatie zorg meerdere soorten zorg tegelijk ontvangt. Bijvoorbeeld fysiotherapie, logopedie én een diëtist.
In Nieuw Rijsenburgh revalideert u onder deskundige begeleiding en met als doel dat uw weer (gedeeltelijk) zelfstandig kunt wonen. Er wordt samen met u en uw arts een behandelplan opgesteld waarbij gekeken wordt welke zorg u nodig heeft. Bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of begeleiding door een psycholoog. We stimuleren u om zo snel mogelijk zelf weer dagelijkse handelingen uit te voeren. Ook na uw verblijf, als u weer thuis bent, kunt u gebruik blijven maken van onze behandeling en begeleiding.
Aanmelden voor een eerstelijns verblijf of revalidatiezorg gaat altijd via het ziekenhuis (transferverpleegkundige) of uw huisarts.
We vinden het belangrijk dat u elke dag een fijne dag heeft en dat u bij ons alle voorzieningen vindt om prettig te kunnen leven. Daarom heeft Nieuw Rijsenburgh vele faciliteiten voor uw gemak en voor goede zorg. Hier kunt niet alleen u gebruik van maken, de meeste faciliteiten zijn voor iedereen toegankelijk.
Restaurant
In het restaurant kunt u genieten van koffie met wat lekkers, een lekkere lunch of warme maaltijd. In de zomer is het terras open en kunt u lekker in de zon zitten. Het restaurant is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.30 uur. Zondag gesloten.
Winkel 'De Grutterij'
In het restaurant vindt u De Grutterij voor uw dagelijkse boodschappen en versproducten van de bakker. Ook kunt u hier terecht voor een ruim assortiment kaarten, postzegels, batterijen en cadeautjes. De Grutterij is geopend van maandag t/m zaterdag, van 10.00 - 16.30 uur.
Bibliotheek
Op de eerste etage is onze bibliotheek. Elke woensdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur is de bibliotheek geopend en helpen vrijwilligers u graag met het zoeken of ruilen van een boek. Ook komen zij met de boekenkar langs uw appartement, als u niet in staat bent om naar de bibliotheek te komen. De bibliotheek heeft een grote collectie grootletterboeken.
Kapsalon en schoonheidssalon
Uw haar zit altijd verzorgd en netjes dankzij de kapsalon. U kunt hiervoor een afspraak maken in de kapsalon. Voor een schoonheidsbehandeling of massage die u altijd gewend bent of graag wilt krijgen, kunt u een afspraak maken via de receptie.
Lukaskapel
Iedere zondagmorgen verzorgd de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk voor bewoners van de zorgappartementen een kerkdienst in de Lukaskapel. In de middag is er een aangepaste dienst. Verder zijn er kerstvieringen en passiepaasvieringen. Iedereen, bewoners, familie en omwonenden, zijn van harte welkom om een dienst bij te wonen.
De kapel is altijd open voor een moment van bezinning, rust of stilte. Alleen of met uw familie. Ook kan de kapel gebruikt worden voor een rouw- of afscheidsdienst.
Hal
In de grote hal staat een playstation, biljart en een tovertafel.
Nieuw Rijsenburgh heeft een protestants-christelijke identiteit, maar iedereen is van harte welkom om bij ons te wonen en werken.
Elke locatie van CuraMare heeft een identiteitsraad die die het unieke karakter en de eigenheid van de locatie bewaakt. Zij overleggen met het locatiemanagement, de Raad van Bestuur en zijn betrokken bij de werving van geestelijk verzorgers.
Meer informatie over geestelijke verzorging in Nieuw Rijsenburgh leest u hier.
De stichting Hervormd Diaconale Gezondheidszorg, kortweg stichting HDG, zet zich in om het verblijf in Nieuw Rijsenburgh nét wat aangenamer en leuker te maken. Zij zorgt ervoor dat extra voorzieningen, die niet altijd uit het gewone budget betaald kunnen worden, toch gerealiseerd kunnen worden door het geven van financiële steun. Denk hierbij aan een leuk uitje, de aankleding van de locatie, een rolstoelfiets, de inrichting van de Lukaskapel en nog veel meer.
De voormalige zorglocaties De Goede Ree en De Samaritaan, die later zijn samengegaan in Nieuw Rijsenburgh zijn opgezet door de stichting HDG, een samenwerkingsverband tussen alle diaconieën van de Hervormde Gemeenten op het eiland Goeree-Overflakkee. In 2004 heeft stichting HDG haar taken overgedragen aan een grotere zorgorganisatie, CuraMare. Vanaf dat moment is stichting HDG een ‘vrienden van’ stichting geworden. In de volksmond wordt stichting HDG vaak genoemd de ‘Vrienden van Nieuw Rijsenburgh’.
Uw gift
De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw gift geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van het belastbaar inkomen. De belastingdienst betaalt zo dus mee aan uw gift. Door slim gebruik te maken van het belastingvoordeel kunt u meer schenken met hetzelfde geld omdat de belastingdienst na aangifte inkomstenbelasting het verschil terugbetaalt. U kunt er dus zelf voor kiezen om het voordeel te houden of weg te schenken aan de instelling van uw voorkeur. Bekijk hier de ANBI-gegevens van de stichting HDG / Vrienden van Nieuw Rijsenburgh.
Periodieke schenking
Het is belastingtechnisch voordelig om een vaste schenking aan een goed doel vast te leggen in een notariële acte voor een periodieke schenking of lijfrente. Hierbij laat u bij de notaris vastleggen dat u voor een periode van minimaal 5 jaar een zelf te bepalen bedrag aan de stichting HDG schenkt. Het voordeel hiervan is dat uw schenking volledig aftrekbaar is als persoonsgebonden aftrekpost binnen de inkomstenbelasting. Uw notaris kan u hierover meer informatie geven.
Legaat of erfenis
U kunt ook de stichting HDG opnemen in een legaat of erfenis. Hiertoe kunt u bij de notaris in uw testament laten opnemen dat u de stichting HDG aanmerkt als begunstigde na uw overlijden.
Wilt u meer weten over de stichting HDG / Vrienden van Nieuw Rijsenburgh of een bijdrage doen? Neemt u dan contact op met:
Stichting HDG
p/a Sperwer 271
3245 VP Sommelsdijk
Bekijk hier de folder van de stichting HDG genaamd: Vrienden van Nieuw Rijsenburgh of download hier het aanmeldingsformulier voor lidmaatschap en/of bijdrage.
Om op een van onze woonzorglocaties te wonen is een indicatie nodig volgens de WLZ, de Wet Langdurige Zorg. Volgens deze wet is de zorg ingedeeld in ZorgZwaartePakketten, waarbij geldt hoe hoger het cijfer, hoe zwaarder de zorg die nodig is. Voor verblijf in een verzorgingshuis, dus om bijna zelfstandig in een appartement op een van onze locaties te kunnen wonen, is een ZorgZwaartePakket 4 of hoger nodig. Voor verblijf in een verpleeghuis, dus op een woongroep, is een ZorgZwaartePakket 5 of hoger nodig.
De indicatie voor langdurige intensieve zorg wordt aangevraagd bij het CIZ, het Centrum Indicatiestelling Zorg. CuraMare ZorgBemiddeling kan u helpen bij de aanvraag van uw indicatie. Ook kunnen ze u vertellen of er direct een plaats op de locaties van uw voorkeur is, of dat u even moet wachten voor er een plek vrij komt. Bekijk hier de actuele wachtlijst.
U kunt CuraMare Zorgbemiddeling bereiken op 0187 48 82 14 of via zorgbemiddeling@curamare.nl.
Eigen bijdrage
De kosten van uw eigen bijdrage zijn afhankelijk van uw indicatie, leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de eigen bijdragen voor de Wet Langdurige Zorg en de WMO. Zij zijn ook degene die het bedrag van uw rekening afschrijven. Op de site van het CAK kunt u zelf nagaan hoeveel u moet betalen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het CAK.
Zorgverzekering en tandheelkundige zorg / mondzorg
U bent wettelijk verplicht u te verzekeren voor medische zorg. Als u bij ons woont, heeft u een basiszorgverzekering nodig.
Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering
Als u op een van onze woonzorglocaties woont, heeft u een inboedel-en aansprakelijkheidsverzekering nodig. U kunt uw huidige verzekering aanhouden of u kunt profiteren van ons kortingspakket. Via de Rabobank kunt u met korting bij Interpolis een verzekeringspakket afsluiten. De Rabobank kan u hierover informeren.
Tandheelkundige zorg / mondzorg
Woont u op een van onze woonzorglocaties, dan is dat op basis van een indicatie zorg met verblijf en behandeling in het kader van de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Vanuit deze indicatie ontvangt u tandheelkundige / mondzorg van CuraMare. CuraMare werkt hierin samen met de tandartsen de Bles uit Middelharnis en van der Pol uit Ouddorp. Tandarts de Bles heeft in Nieuw Rijsenburgh daartoe de beschikking over een tandartsenkamer. De vergoeding hiervoor valt binnen de Wet Langdurige Zorg. Voor een aantal behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon, dient het zorgkantoor vooraf toestemming te geven.
Extra kosten verpleeg- en verzorghuizen
Eten en drinken buiten de reguliere maaltijden
De kosten voor eten en drinken in het restaurant betaalt u zelf. Dit geldt niet voor vaste dagelijkse maaltijden ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.
Waskosten
Wilt u kleding laten wassen op de locatie waar u verblijft, dan betaalt u zelf de kosten van kleding, eenmalig: € 64,00
Aanschaf wasmerken (zelf of door vrijwilliger): € 17,00 Bijmerken is gratis
Maandelijkse waskosten: € 64,27
Telefoon, indien via de centrale van CuraMare
Per maand: € 12,90
Huur TV
Huur TV 42” : € 11,20 per maand
Huur TV 39” : € 8,09 per maand
7 jan.
Door dit vaccin kunnen we onze medewerkers en patiënten beschermen en kijken we hoopvol uit naar...
10 dec.
Natuurlijk is het in deze tijd belangrijk dat u zich ook veilig voelt tijdens een bezoek aan de fysiotherapeut....
Sperwer 271
3245 VP Sommelsdijk