HomeZorg op onze locatiesNieuw RijsenburghNieuwsConvenant Reformatorische Zorg bij CuraMare getekend

Convenant Reformatorische Zorg bij CuraMare getekend

17 april 2023

V.l.n.r. Cobi Sturris – Teammanager, Ellen Hoogervorst – Lid raad van bestuur CuraMare, Niek Donselaar – Geestelijk Verzorger Nieuw Rijsenburgh, Folco Melissant en Henri Tanis – Voorzitter en Secretaris Contactcommissie Reformatorische Kerken.

Woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk biedt binnen 2 woongroepen reformatorische zorg voor mensen met een hersenaandoening, zoals dementie. Wat in 2014 startte als een proef, is inmiddels een vertrouwd en breed gedragen wijze van zorg verlenen binnen CuraMare, ondersteund vanuit 17 participerende kerken op ons eiland. Dinsdag 11 april werden de gemaakte afspraken en overeenkomsten voor de reformatorische zorgverlening vastgelegd in een convenant. Ellen Hoogervorst, lid raad van bestuur CuraMare, en Folco Melissant, voorzitter van de Contactcommissie Reformatorische Kerken, ondertekenden deze overeenkomst in Nieuw Rijsenburgh.

Herkenbare en vertrouwde sfeer
“Papierwerk is nodig, en we zijn blij dat het convenant er nu is”, zegt Folco Melissant. “Maar het gaat vooral om de invulling van het leven op de twee woongroepen. De Bijbel staat elke dag centraal en de invulling van de zondagen en christelijke feestdagen gebeurt in een herkenbare en vertrouwde sfeer. Samen met medewerkers die de achtergrond van de bewoners delen, stelt dit bewoners die kampen met dementie op hun gemak.”

Best passende zorg dichtbij
CuraMare zoekt altijd naar manieren om wonen en passende zorg dichtbij te kunnen bieden aan de inwoners van ons verzorgingsgebied. “Met deze reformatorische zorg kunnen we dichtbij huis een vertrouwde plek bieden aan mensen waarvoor de christelijke identiteit en de Flakkeese cultuur houvast bieden”, vult Ellen Hoogervorst aan.

Dankbaar
De Bijbeltekst uit Jesaja 46:4 op de gevelmuur van Nieuw Rijsenburgh is in de Statenvertaling aangevuld met de zin ‘Ik (God) heb het gedaan’. Voor Folco ligt daar de bron voor dankbaarheid. “Het is Gods besturende hand in de totstandkoming van deze reformatorische zorg.” Daarnaast sprak hij zijn dankbaarheid en waardering uit richting het bestuur en management van CuraMare en Nieuw Rijsenburgh, identiteits- en cliëntenraad, geestelijk verzorgers en iedereen die meegewerkt heeft aan het ontstaan en in stand houden van deze reformatorische zorg.

Ontstaan
De vraag naar reformatorische zorg voor met name mensen met dementie op Goeree-Overflakkee is in 2008 ontstaan vanuit de Gereformeerde Gemeenten. Na een zoektocht voor draagvlak, mogelijkheden en haalbaarheid is CuraMare in 2014 gestart met een woongroep van 8 bewoners voor een proef van 3 jaar. De proef bleek geslaagd en in 2022 kon een tweede woongroep voor reformatorische zorg betrokken worden. De tussenliggende tijd is gewerkt aan een definitief convenant waar afspraken in staan over onder andere het zorg-ethisch beleid, palliatieve terminale zorg, reanimatiebeleid en nota leefstijl.

Meer informatie
Op curamare.nl/nieuwrijsenburgh/reformatorischezorg is meer informatie te vinden over de reformatorische zorg en hoe u, of uw naaste, hiervoor in aanmerking kan komen.